Att surfa = 90% paddling

Idag var surfingen RIKTIGT tuff och jag kämpade verkligen i vattnet. Det kändes som om det var på liv och död ibland när vågen tornade upp framför mig och jag panikartat försökte hinna över innan den bröts haha!! Men det gick bra, jag gjorde mitt bästa 🙂

Här kommer en liten genomgång av en klassisk surfdag med Surfakademin i Biarritz, Frankrike. Vi surfar dock i Spanien och en ort som heter Zarautz, det tar 45 minuter att köra dit från Biarritz.

När vi kommer fram med bilen ska våtdräkterna på och surfbrädorna ner från taket. Det kan vara riktigt kämpigt att få på sig dräkterna, speciellt när de är blöta, kalla och det är 16 grader plus regn ute haha.

Det är en riktig struggle att få på och av sig våtdräkten.

Alexandra och jag hjälpte varandra imorse. Just nu regnar det ju nästan konstant så våtdräkten hinner inte torka till nästa dag och det gör det lite bökigare när man ska ta den på sig 🙂

När våtdräkten väl är på är livet gött igen!

REDO!

Uppvärmning!

Vi brukar alltid värma upp tillsammans på stranden och stretcha tillsammans. Våtdräkterna håller verkligen värmen även om de är blöta och vattnet kallare. Vanligtvis brukar det regna till och från här i maj, men sedan är det konstant sol och 35-grader i Biarritz!

Lite lektion i sanden av Vicky 🙂

Vi går igenom lite bra-att-veta-saker med vår surflärare Vicky innan vi hoppar in i vattnet. Här pratar hon om hur vi ska tänka när vi vill tajma vågen och ställa oss upp vid rätt tillfälle.

90% av surf består av att paddla.

Jag surfar de ”gröna vågorna” vilket är de som är längre bort från stranden och inte har ”brutit” än och blivit vitt skum. Att ta sig ut till line-up, dvs där vågorna inte har brutit ännu, är rätt kämpigt ibland och man paddlar verkligen järnet!!

Som sagt, paddla haha.

Här paddlar jag exempelvis över en våg innan den bryter på mig (ej att rekommendera). Surfakademin går igenom exakt hur man ska tänka och göra när man surfar, så man vet vad som bör göras om exempelvis en våg skulle bryta innan man hinner över den.

På g 😀

Jag fick en!! På toppen av en våg precis innan jag ska ställa mig upp – eller ”do the pop-up” som det kallas.

JAG TOOOOOG DEN!!

Just nu övar jag mycket på att svänga med surfbrädan och veta vilken våg som går vänster eller höger.

Segerpose på brädan 😉

När man har tagit en våg och känner sig väldigt nöjd hehe 😉

Några minuter senare – en riktig wipe-out haha!

Min paddling i punktform:

  1. 70% paddling
  2. 10% vänta in rätt våg
  3. 10% surfa
  4. 10% ramla av surfbrädan

Jag lär mig så mycket med Surfakademin och trots att jag surfat lite tidigare så får jag så mycket ny kunskap. Jag vet vad jag behöver öva på och nu är det bara att nöta på! Speciellt min pop-up behöver bli snabbare och det kan man även öva själv på ett golv – använd dig yogamatta och peppa 🙂

Jag vill surfa meeeeer! Imorgon är sista dagen i Biarritz, sedan flyger jag hem tillbaka mot Stockholm och sedan får vi se vad resten av sommaren för med sig. Den har precis börjat 😉 BONJOUR!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras