Kroppshets: vit, smal och priviligerad

Zäta är en sån bra poddpartner <3

Jag och min vän Zäta har släppt en podd! Den heter Sandy och Zäta Podcast, finns såklart att lyssna på där poddar finns 🙂 I vårt senaste avsnitt gästas vi av grymma Linnéa Claeson som är debattör, influencer och handbollsspelare. Hon driver Instagram-kontot Assholesonline där hon bl a publicerar bilder på kränkande meddelanden människor skickar till henne online, men där hon också sprider pepp, pratar mänskliga rättigheter och civilkurage.

I avsnittet pratar vi om kroppshets, självhat och utseendefixering. Jag vill gärna reflektera lite över avsnittet här på bloggen och dela med mig av tankar.

Linnéa Claesson.

Två dagar efter att avsnittet släpptes fick vi ett DM på Instagram från Amanda som påpekade det faktum att vi pratade om kroppshets utifrån att tillhöra normen som vit och smal. Det fick mig att tänka till, då jag ändå bloggar och hälsa och träning. Vad betyder egentligen ”kroppshets” för mig? Känner jag kroppshets? Vilken relation har jag egentligen med min kropp? Det Amanda bland annat påpekade var att smala personer sätter standarden för kroppshets genom att ex. kalla sig ”tjocka” fastän de inte är det. Hon skrev vidare att kroppshets slår hårdast mot tex. tjocka eller svarta kroppar. Att samhället hatar Amandas kropp, inte den smala kroppen.

Jag blir så tacksam över att hon hörde av sig och utan att få ny input kan jag inte heller bredda min bild av livet. Amandas meddelande fick mig att tänka på hur jag pratar om min kropp för mig själv och inför andra. Utan att inkludera och tänka brett kan jag inte förändra synen på kroppen, speciellt när ”positiv förändring” är ledordet för podden känns det viktigt för mig att agera på det här.

Oavsett om det handlar om kroppshets eller ett annat viktigt ämne så vill jag bli bättre på att kommunicera ”brett” och bjuda in de som står utanför normen till samtal. Genom att prata med människor från hela världen, resa, lära mig nytt, prata om nya saker med nya människor och vara nyfiken hoppas jag att min sätt att kommunicera på blir ännu mer inbjudande.

I ett träningsperspektiv har jag tänkt på vad som känns viktigt för mig och det är att få känna mig stark fysisk. Jag vill öva på att inte klanka ner på min kropp och kalla den tjock för att jag inte har fått magrutor efter ett träningspass. Utan snarare känna mig pepp för att jag ju faktiskt tar hand om min kropp, mår bra och skapar fysisk energi.

Jag ställer frågan till er; hur pratar ni om er kropp högt för er själva och inför andra?

Jag vill be er att tänka brett, inkludera andra och visa ödmjukhet inför den kroppshets som existerar – speciellt om ni är inom ramen för normen; vit, smal och priviligerad. Just för att jag tillhör den normen utsätts jag inte för ett bemötande som det Amanda upplever och det vill jag ifrågasätta. Jag vill bli mer medveten.

Så tack, Amanda!

 

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras